Manushög

Trots att förlagen jobbar så snabbt de kan växer manushögarna ständigt.

Jag har uthärdat några intensiva månader med aktiviteter som i runda slängar tagit upp arton timmar av dygnets tjugofyra alla dagar i veckan. Det börjar bli slitsamt och jag är otroligt tacksam för att vi närmar oss semestertider. Hela juli ska jag tillbringa i Jämtland och andas, sova, läsa och gå på äventyr med min familj. Och skriva klart mitt manus. Min ursprungsplan gick åt skogen – att vara klar vid det här laget – men med tanke på att jag måste prioritera betalda jobb framför obetalda är jag ändå beredd att förlåta mig själv. Trots att deadlines är heliga.

Så. I takt med att jag avslutar måsten och tar upp sådant jag vill göra är det dags att börja samla nyttig information på den här bloggen igen. Först ut är en intervju med bokförlaget Forum.

Hur jobbar ni med inkomna manus?
– Vår redaktionsassistent registrerar de manus som kommer in och delar upp dem i facklitteratur och skönlitteratur. Fackboksgruppen och skönlitteraturgruppen har manusmöten varje fredag och går då igenom veckans skörd. Vi snabbläser manusen på mötet. De manus som sticker ut diskuteras på mötet och de som känns riktigt intressanta skickas till en extern lektör som läser igenom manus noggrant för att sedan återkomma med ett omdöme. Om omdömet är positivt läser en förläggare manuset och om förläggaren också gillar manuset tar hen kontakt med författaren. Om manuset antas jobbar först en förläggare och sedan en redaktör med manuset.

Hur många manus får ni ta emot varje månad och är skörden säsongberoende?
– Skörden är absolut säsongberoende. Efter nyår och efter sommaren får vi fler manus. Eftersom det är så pass säsongberoende är det svårt att säga hur många manus vi får per månad, men vi får in ungefär tusen manus per år.

Vad är det som avgör om ett manus blir antaget av er?
– Det är inte jättemånga som går igenom manus tillsammans med en lektör eller redaktör innan de skickar manus till oss. Däremot blir det allt vanligare att vi får manus som har tillkommit på en skrivarkurs och att manuset har bearbetas tillsammans med en lärare.

– Det finns olika anledningar till att ett manus blir antaget. Självklart söker vi en bra och välskriven story och det är framför allt de manusen vi antar, men ibland kan ett visst ämne kännas så pass angeläget att man antar ett mindre välskrivet manus ändå, och då är medveten om att det kommer att krävas mer vid redigeringen.

Vilken genre tycker ni är på stark frammarsch och hur jobbar ni för att möta efterfrågan?
– Just nu får vi in många feel good-romaner (efter framgångarna med En man som heter Ove). En annan genre som känns stark är romance. Vi har aktiva förläggare som håller koll på spännande skribenter genom att läsa bloggar, månadsmagasin, nyhetstidningar och liknande. Förläggarna har dagligen kontakt med skrivande personer.

Vad bör en författare tänka på för att öka sina chanser till utgivning?
– När det gäller de manus som kommer till manusgruppen är det alltid bra att vara tydlig. Berätta vad du har skrivit och vad du vill säga med manus. Skriv gärna en kort sammanfattning om vad boken handlar om så att vi lättare kan ta ställning till storyn. Men framför allt: bearbeta ditt manus flera gånger så att du känner att story och språk håller.

Vilka trender spår ni att vi får se inom bokbranschen inom en femårsperiod?
– Det är svårt att sia om de närmaste fem åren med tanke på hur mycket som händer i bokbranschen. När det gäller genrer kommer nog deckare, relationsromaner och feel good fortsätta att vara starka. Sedan kan vi själva känna att just de genrerna är mättade och att det är svårt för nykomlingar att sticka ut. Vi som förlag söker som alltid efter en välskriven roman med en stark berättelse och karaktärer som berör. En riktigt stark roman når alltid ut oavsett vilken trend som gäller för stunden.

– I övrigt pratar man mycket om eboksutgivningen och alla tror att läsandet av eböcker kommer att öka, men hur det kommer att påverka utgivningen är svårt att veta. Vi tror också att egenutgivningen kommer att fortsätta öka.