Helena Biehl säljer böcker till bland annat USA, Kanada och Tyskland utan vare sig förlag eller PR-budget. Tack vare Amazon säljer hon mellan fem till tio böcker i veckan, varav några inte är längre än 12 sidor långa.

Hur gör man för att sälja böcker via Amazon?
– Det behövs endast ett word-dokument. Faktum är att Amazon uppmuntrar dig till att använda ett sådant eftersom Amazon själva konverterar dokumentet åt dig. Det enda du behöver göra är att ladda upp det formaterade (viktigt!) dokumentet så sköter de resten.
PDF är inte rekommenderat eftersom det inte alltid konverterar väl.

I den så kallade Kindle Previewer får du en chans att se hur dokumentet ser ut i Kindle-läsaren innan du trycker på ”publish”-knappen.

Hur fungerar försäljningen på Amazon, och finns det några knep för hur man lyckas bättre?
– Ju fler böcker man har publicerat på Amazon, desto bättre. Om någon tittar på en av dina böcker ser de även Amazons tips: ”other customers who bought this book, also bought …” och sedan dina andra böcker. Troligen för att de ligger i samma genre.

Ju flera nedladdningar du har, desto större genomslagskraft i Amazons maskineri. De låter dina böcker klättra på rekommendationslistor med mera ju fler nedladdningar du har. Fina läsomdömen är toppen men mig veterligen är det endast antalet nedladdningar som får Amazon att visa dina böcker lite extra.

Vad kostar det att sälja böcker på Amazon?
– En prislapp 0-2,99 dollar ger 35 procent royalty till författaren och allt över 2,99 ger 70 procent. E-böcker är mycket billigare i USA än i Sverige. Jag skulle säga att för att sälja en bok för 10 dollar måste man ha producerat en how-to-bok med fler än 50 sidor. How-to-böcker är generellt lättare att sätta högre priser på än romaner. Varför? Därför att de erbjuder en lösning på ett problem och ”inte bara” underhållning. Mina böcker ligger mellan 0,99- 8,97 dollar och 12 – 65 sidor. Alla, utom en deckarnovell, är inom how-to genren.

Du tipsar om ett program som hjälper författaren att klättra på Amazons listor. Hur fungerar det?
KDP-Select. Det kostar ingenting, men kan ge dig oerhörd fart på Amazon. När du ger bort din bok till Amazon är nämligen Amazon beredda att använda all sin klientinformation – läs bokpreferenser – för att hjälpa dig att få fart på nedladdnignarna. Har du tur och skriver inom en poppis genre kan du få tusentals nedladdningar under dessa dagar. Detta i sin tur gör att du hamnar på bästsäljarlistorna.

När boken sedan går tillbaka till att kosta pengar hänger du fortfarande kvar på bästsäljarlistorna ett tag. Har du flyt tar då försäljningen vid. För mig har det varit så. Jag har fått cirka 500 nedladdningar när jag har använt mig av tre gratisdagar i rad. Sedan har folk köpt efteråt. Helt klart värt det för en författare som i och med självpublicering faktiskt tvingas bli marknadsförare också. Det sköter Amazon alltså åt dig.

Notera att du måste vara exklusiv med Amazon för att få använda dig av KDP Select.

Hur ofta publicerar du nya böcker på Amazon?
– Jag har publicerat sex e-böcker under 2013. Jag la upp alla inom cirka en femmånaders-period. Jag funderar nu över ett nytt tema.

Helena Biehl

Helena Biehl

Namn: Helena Biehl
Webbsida: Helenas bokförsäljning på Amazon

Bonustips: Ta hjälp av en engelskspråkig lektör eller redaktör innan du publicerar din bok. Håll det proffsigt. Vill du ha hjälp med att välja ett ämne som är hett på Amazon just nu hittar du informationen på just Amazon. En populär genre som vi kan tacka bland annat Stieg Larsson för är ”Stockholm crime”.

Läs gärna mer om att sälja böcker på Amazon i intervjun med Nellie C Lind.