För Kim M. Kimselius räcker tiden inte till. Inte nog med att hon har för många berättelser inom sig som vill ut, hon har dessutom har ett arbete där hon måste kombinera nytta med nöje. Under researchen lär hon sig mycket nytt, och för att kunna beskriva miljöerna behöver hon resa ut i världen. När hon skrev Mayafolkets hemlighet tog boken henne bokstavligen till Mexiko. Och när hon skrev Svarta Döden hade hon inget annat val än att åka till Florens. Inte för att hon klagar. Tvärtom.

Hur kommer det sig att du blev just författare?
– När jag var åtta år skrev jag min första bok. När jag kom upp i tonåren tvivlade jag på det jag skrev och stoppade allt i byrålådan i stället för att visa berättelserna för mina vänner. När jag närmade mig 40 avslöjade min man för alla våra vänner att jag var författare och då var jag tvungen att skicka in till förlag. Hade i alla år skrivit och stoppat berättelser i lådor. Jag har alltid bearbetat livshändelser genom att skriva av mig och det är någon som jag har kunnat stoppa in i böckerna.

När jag debuterade sålde min debutbok, Tillbaka till Pompeji, 11.000 exemplar den första veckan. Då var det inte frågan om jag ville satsa på författarskapet på heltid eller jobba. Jag hann helt enkelt inte jobba. Det var så många intervjuer i massmedia, hemma-hos-reportage, tv-framträdande och så vidare. Dessutom ville förlaget ha nya böcker. Det var bara att bli heltidsförfattare.

Varför har du valt att skriva för barn och ungdomar?
– Jag har aldrig medvetet valt någon speciell åldersgrupp när jag har skrivit. Jag har alltid skrivit till mig själv. Tillbaka till Pompeji var skriven långt innan jag skickade in den och förlaget tyckte den passade för barn/ungdomar.

Jag har upptäckt att det här är mitt skrivsätt: jag skriver till mig själv, något jag vill läsa, och tänker inte på att någon speciell ålder ska läsa mina böcker. Kanske beror det på att jag aldrig har tappat bort barnet inom mig, och det är säkert därför mina böcker passar bra för den här åldern. Det är liksom jag. Det har gjort att böckerna har läsare från 7 år upp till 98 år och har fans i alla åldrar.

Hur skulle en typisk bok av dig beskrivas?
– Det är en historisk äventyrsbok som är uppbyggd runt riktiga historiska fakta med riktiga historiska personer, som har en gedigen faktadel i slutet och så spännande att man inte kan sluta läsa. Det är vad läsarna säger om böckerna.

Hur ser din skrivprocess ut?
– När jag skriver mina historiska äventyrsböcker läser jag först mängder av faktaböcker. Under läsandets gång anteckningar gör jag anteckningar på post-it-lappar och bygger upp berättelsen utifrån den historiska händelsen och personerna som ingår i den. För mig är det viktigt att lära mig mycket och kunna förmedla det till läsaren i en lättläst, spännande berättelse. Jag gör inga synopsis i bemärkelsen att jag skriver från början till slut vad berättelsen ska handla om.

Idéerna till mina berättelser dyker oftast upp under natten och jag vaknar ständigt med nya böcker i mitt huvud. Mina läsare skickar också mängder av förslag om vad jag ska skriva om vilket har gjort att jag har börjat en ny serie, Theo- och Ramonaäventyr, där läsarna bestämmer handlingen.

När jag sätter mig för att skriva har jag boken helt klar inom mig och betar av mina gula lappar. På en vecka kan jag skriva “benet” på berättelsen, sedan åker jag på research och tar till mig intryck från resan. När jag kommer hem bearbetar jag mitt manus, lägger till intryck, dofter, upplevelser och gör berättelsen mer mustig. Från idé till färdig bok tar det cirka 1,5-2,5 år.

Vad hette förlaget du debuterade på och varför valde du det?
– Jag debuterade 1997 på B. Wahlströms förlag. Eftersom jag alltid hade slukat alla röda och gröna bokryggar från Wahlströms var det liksom självklart att skicka in mitt manus till dem. (För den som inte vet vad röda och gröna bokryggar är kan jag berätta att när jag var barn hade alla flickböcker från Wahlströms röda ryggar och alla pojkböcker gröna ryggar. Jag läste dem alla!)

Det bästa med förlaget var att jag kunde skriva min berättelse, sedan gjorde de jobbet. Det sämsta var att jag fick en ny redaktör veckan efter att min gamla redaktör hade godkänt mitt manus och vi hade skrivit kontrakt. Den nya redaktören gjorde om min historiska äventyrsberättelse till en banal kärlekshistoria. Det kunde jag inte acceptera och därför bröt jag med förlaget. Jag har skrivit om det på en av mina webbsidor.

Hur tänkte du när du startade ett eget förlag?
– Det var min man som kom på den “galna” idéen att vi skulle starta eget förlag. När jag låtit idén sjunka in tyckte jag att den trots allt inte var så dum. Självklart var jag orolig. Hade jag inte haft min man som trodde så mycket på mig hade jag aldrig vågat satsa på det. Vi sålde 3.000 böcker direkt av Faraos Förbannelse och sedan var vi igång med förlaget Roslagstext.

Ibland har jag ångrat mig, för det är mycket arbete med eget förlag. Sedan min man började hjälpa mig har det blivit lättare och jag kan ägna mer tid åt skrivandet. Det värsta med att ha eget förlag är att jag hela tiden måste tänka på kostnaderna. Den värsta händelsen sedan jag startade eget förlag var när jag fick en stroke och blev halvsidigt förlamad. Det var något jag inte berättade för någon förrän jag var på väg tillbaka. Jag drevs att kunna röra mig igen, eftersom jag ville fortsätta skriva och få min bok klar. Hade det inte varit för mitt skrivande kanske jag hade gett upp och legat förlamad än idag …

Det roligaste med eget förlag är att jag får bestämma precis allt själv: hur många böcker jag ska skriva, hur omslaget ska se ut och så vidare. Det bästa som har hänt sedan jag började ge ut på eget förlag var när jag blev kontaktad av en agent som ville marknadsföra mina böcker utomlands. Nu är böckerna översatta till sex språk.

Hur jobbar du med marknadsföring?
– Vi annonserar i Svensk Bokhandels Höstkatalog. Viktig marknadsföring är att synas på bokmässan i Göteborg och andra eventuella mässor som har beröring med det man skriver om. Att vara aktiv på nätet är också en viktig del av marknadsföringen: till exempel att starta en blogg, vara på Facebook, Twitter, Pinterest, Google+ – så många sociala medier du hittar.

Viktigt att tänka på: det gäller inte att sälja boken på de här medierna, bara att finnas där. Folk blir nyfikna och frågar själva. Om man skriver KÖP MIN BOK, då vill ingen köpa boken och kanske till och med tar bort dig som vän. Var dig själv på nätet, det vinner du mycket på!

Vad är det viktigaste i ditt liv som författare?
– Att jag får göra precis det som jag har drömt om sedan jag var åtta år. Jag får leva i fantasins värld, bygga upp berättelser, se dem i tryck och få ställa in mina egna böcker i min bokhylla och stolt presentera dem för mina vänner.

Vad skriver du på just nu?
– Eftersom jag har många idéer skriver jag alltid på flera böcker samtidigt. Det kommer en ny bok i den historiska äventyrsserien om Theo och Ramona och en ny bok i Fantasyserien Theo- och Ramona-äventyr. Båda böckerna kommer ut i juli/augusti. Dessutom har jag plockat upp en av mina böcker från lådorna, dammat av och ger ut den i vår. Den heter Rädda min Lillebror.

Var köper man dina böcker?
– Om man vill köpa mina böcker tycker jag att man ska fråga efter dem hos sin bokhandlare. Då gynnar man bokhandlaren samtidigt som man gör bokhandlaren uppmärksam på att böckerna finns. Annars finns böckerna alltid tillgängliga hos nätbokhandlarna, både som vanliga böcker och som e-böcker.

Vilka tre böcker, som du inte har skrivit själv, rekommenderar du för 1. ett barn, 2. en ung tonåring och 3. en äldre tonåring? Varför just dessa böcker?
Den hemlighetsfulla trädgården är en underbar bok som passar yngre: en fantasivärld dit man kan drömma sig bort i den åldern. Till en ung tonåring skulle jag vilja rekommendera Bläckhjärta, för den berättar om kärleken till böcker och orden. Det är en bok jag verkligen älskar. En äldre tonåring skulle jag vilja rekommendera Hungerspelen. När jag hörde talas om boken första gången bestämde jag mig för att aldrig läsa den eftersom den handlade om barn som dödade varandra. Samtidigt vill jag läsa det som ungdomar läser för att kunna diskutera böcker med dem, så till slut läste jag Hungerspelen och insåg hur fel jag hade haft. Hungerspelen handlar om vänskap, hjälpsamhet och kärlek till livet! Därför vill jag rekommendera den.

Vilken bok läser du själv just nu?
– Jag läser alltid flera böcker samtidigt: Steve Jobs biografiNärmare digLögner och Gunga åt väster. Tycker att Steve Jobs biografi är mycket intressant och vill läsa mer, Närmare dig är en helt underbar bok och den första jag läser av den här författaren, Lögner är mycket spännande thriller och jag har läst många böcker av samma författare, Gunga åt väster är andra boken jag läser av den här författaren och jag älskar den.

Kim M. Kimselius

Kim M. Kimselius

Namn: Kim M. Kimselius
Skriver: Historiska äventyrsböcker.
Bor: Eringsboda i Blekinge
Webbsidor: www.kimselius.se, kim-m-kimselius.blogspot.se, www.theoochramona.se och www.roslagstext.se
Kim har gett ut 28 böcker, bland annat den historiska äventyrsboken Persiens pärla och fantasyboken Månstenen som kom ut 2013.
Persiens pärla handlar bland annat om huvudpersonerna Kyros II och Dareios I som berättar om Persien och det Persiska rikets historia. Här får du ta del av orientens mystik, harem, palatset Persepolis, Babylon, Babylons hängande trädgårdar och mycket mer. Det är en bit av Irans historia.
Tyckt om boken: ”Sträckläste hela boken, knappt utan pauser den var så himla bra!! Med alla beskrivningar i boken så var jag nästan ”där”. Jag kunde se platserna de befann sig på. — Spänningen tog aldrig slut, som vanligt, och jag satt som fastnaglad i boken för att kunna läsa vidare om vad som hände Theo och Ramona.” Christoffer van Woensel

Månstenen: en ovanlig sten fångar Ramonas uppmärksamhet under strandpromenaden. Theo kallar den för månsten på grund av dess blodröda färg och annorlunda form. Ingen av dem anar hur nära sanningen Theo har kommit. Ramona plockar upp stenen. I samma sekund bryter ett gigantiskt oväder ut. Himlen blir blåsvart, regnet vräker ned och vinden hotar att blåsa omkull dem. Blixtar slår ned runt dem där de står på den ödsliga stranden. Vågorna växer sig allt högre och hotar slå in över dem. Theo och Ramona blir rädda och önskar att de kunde ta sig därifrån, men den starka vinden gör det omöjligt för dem att röra sig. Då börjar Månstenen glöda…
Tyckt om boken: ”Mycket spännande och på vissa ställen väldigt skrämmande. Katastrofen som Kim beskriver i boken känns verklig, som att det faktiskt skulle kunna hända.” Gabriella Poopuu