Pengar på högDet sägs att lycka inte kan köpas för pengar. Vilket är sant i bemärkelsen att lycka inte ligger upptravad i en lagerhylla, redo att packas in i bilen och köras hem. Men pengar krävs för att få tillvaron att gå ihop: att kunna köpa mat till sina barn, att låta dem växa upp i ett hem de känner sig trygga i, att ha tid och kraft att stötta dem i skolan, att ge dem möjlighet att ha kompisar. Att ha utrymme att själv kunna andas och sova på nätterna utan att känna hur ångesten över framtiden fräter inombords.

Det blir vanligare och vanligare att både enskilda människor och hela familjer slås ut. De sociala skyddsnäten blir allt grövre i maskorna och för den som faller igenom väntar bara ett hopplöst mörker. Jag blir lika ledsen varje gång jag läser nyheterna. Det medmänskliga är på väg att bli omodernt, vilket inte är konstigt. När omvärlden blir hårdare är det  naturligt att främst tänka på sin egen överlevnad.

Om jag hade pengar skulle jag vilja göra som Bill Gates. Jag tycker om idén att pengar inte ska staplas på hög utan används för att göra gott. Jag skulle vilja starta skolor där klasserna aldrig hade fler än 15 elever. Jag skulle vilja starta idrottsföreningar där barnen och ungdomarna inte behövde betala för att få vara med. Pengar borde inte få vara ett hinder som hindrar människor från att nå sin fulla potential. Jag skulle vilja starta läxhjälp med kompetenta pedagoger som hjälper alla barn alla dagar i veckan. Jag skulle vilja göra det möjligt för alla barnfamiljer att få uppleva glädje under loven. Jag skulle vilja hjälpa föräldrar att köpa julklappar och födelsedagspresenter till sina barn utan att behöva oroa sig för hur de ska ha råd att äta resten av månaden.

Om jag hade pengar skulle jag inte enbart donera pengar till olika ändamål. Jag skulle vilja göra själv och sätta in resurser där de behövs, hos den enskilda människan. Om jag hade pengar skulle jag jobba för att minska barnfattigdomen, för den finns i Sverige, även om den är obekväm och svår att sätta ett ansikte på. Om fler som hade pengar jobbade hårdare på att använda dem till att göra gott i samhället skulle världen vara ett bättre ställe att leva i.

Länktips: varför skattelättnader för företag och förmögna inte nödvändigtvis leder till fler arbetstillfällen.

Videon publicerades aldrig på Tedtalks offentliga sida med motiveringen att presentationen inte höll måttet. Naturligtvis har riskkapitalisten Nick Hanauer också fått en del kritik för innehållet i sitt tal, till exempel i en artikel i Forbes, en tidsskrift fokuserad på affärsnyheter och finansiell information. Som vanligt gäller regeln att aldrig blint tro på vad någon annan säger utan att själv läsa på.