Fantastisk Podd är en podcast som produceras av fantasy-, science fiction- och skräckförfattare som bor och arbetar runt om i Sverige och Finland. Avsnitten kommer att handla om både skrivandet och dess vedermödor, om läsande och fantastik i allmänhet. Idén föddes på Swecon i Stockholm 2013. En av de medverkande i det första avsnittet är Jenny Wiik.

Hur gjorde ni rent praktiskt när ni spelade in den här första podcasten? 
– Jag, Mia, Maria och Mikaela möttes hemma hos Maria för en dryg vecka sedan. Som tur är Mias man Jonas Franck musiker och ägde en så kallad omnimick,  en mikrofon som vi kunde sitta runt och som tog upp ljudet bra från flera personer. Mikrofonen tog i och för sig även upp lite ljud från Marias hund … Vi bestämde i förväg att vi skulle presentera oss kort och tala om vad i skrivandet vi kämpar med för tillfället. 

Eftersom vi inte vill att podcasten ska blir för lång, så gällde det att hålla sina kommentarer korta. Vi ville också att det skulle bli en bra balans mellan oss, att alla sa ungefär lika mycket. Sen var det lite annat som man behövde påminna sig om, att inte tala i mun på varandra, eller säga ”mmm”, ”ja” och sådant när de andra tala, för det skulle störa ljudet. Vi är inte alla lika vana med att banda in ljud, men jag tycker att det blev riktigt bra för att vara första gången.

Hur klippte ni ihop programmet?
– Det var Mia som klippte programmet. Vi försökte hålla oss till att inte banda in för mycket så att klippandet inte skulle bli besvärligt. Jag tror att den ursprungliga inbandningen var cirka 22-23 minuter. Mia klippte egentligen bara bort lite svammel i början och vissa pauser, så vi lyckades skapa ett rätt bra samtalsflöde på en enda inbandning! Det var också väldigt fint att igen få hjälp av Jonas Franck som fixade en intro- och outro-melodi till podden. Det gör verkligen att programmet sitter ihop på ett bra sätt. Och att de andra gruppernas podcastar senare får samma sound.

Varför tycker ni att det behövs en podcast om att skriva fantastik?
– Flera av oss har lyssnat på en del engelskspråkiga podcastar, till exempel Writing Excuses eller SF Squeecast och tyckt att ”vi  vill också”, och att det här kan vi säkert göra minst lika bra. Så behovet att göra en podcast kommer främst från lusten att få skapa och diskutera själv. 

Sedan finns det massor av andra bra saker med att göra en podcast om fantastik på svenska. Att skriva fantastik på svenska har sina egna utmaningar. Det är inte en så stor genre på svenska ännu – särskilt om man ser på litteratur som är mer riktad till vuxna läsare, eller om man jämför med till exempel deckare – men den växer. Det finns allt fler som både läser och skriver fantasy, science fiction och skräck och genren är kanske inte så utsatt för negativa fördomar mer, även om det ju fortfarande finns åsikter om genrelitteratur som innebär att man ger den lägre status. 

För dem som skriver kan det vara utmanande att skriva på ett språk där det inte finns en liknande tradition av fantastik som på engelska. Men samtidigt har vi faktiskt också våra egna förebilder och källor, som till exempel nordisk folktro och fantasy i barn- och ungdomslitteratur. Tove Jansson och Astrid Lindgren är väl de mest kända barnboksförfattarna som skrivit fantasy. De som skriver på svenska i dag håller på att omforma genren och det är mycket spännande. Det finns också andra speciella utmaningar med att skriva fantastik, som hur man bygger upp fantasivärldar, vilka förväntningar som finns på en icke-realistisk text och hur man som författare förhåller sig till formuleringarna i genren eller till stereotyper. 

Och sist men inte minst: vi vill ha en dialog med varandra över lands- och stadsgränser och samarbeta. Det känns också fint för oss som skriver på svenska men lever i Finland och i den finlandssvenska kulturen att skapa kontakter till författare i Sverige. Att göra en podcast är ett sätt att skapa dialog både skribenterna emellan, och dialog mellan dem som skriver och läser. Vi hoppas på att podcasten får vara en del av en blomstrande kultur!

Första avsnittet publicerades torsdagen den 30 januari 2014 på adressen fantastiskpodd.se  Avsnitten publiceras med två veckors mellanrum. 

Jenny Wiik | Foto: Robert Seger/Moment

Jenny Wiik | Foto: Robert Seger/Moment

Om Jenny Wiik: Jenny är illustratör och författare som bor med man och två barn (snart tre) i Åbo, Finland. Hon har gett ut barn- och ungdomsboken BildbindarenSchildts & Söderströms förlag 2012, och bland annat illustrerat läroböcker, tidskriftsartiklar och SF-noveller.
Webbsidor till de övriga i podcasten:Maria Turtschaninoff, Mia Franck och  Hannele Mikaela Taivassalo.
Samtliga medverkade i fantastik-serien: Maria Turtschaninoff, Pål Eggert, Peter Bergting, Nene Ormes, Karin Tidbeck, Jenny Wiik, Hannele Mikaela Taivassalo, Mia Franck, Kristina Hård, Fredrik Persson, Oskar Källner, Stefan Hagel, Susanna Björnberg och Susanna Nissinen.