Sedan Anna Vintersvärd började skriva i 20-årsåldern har idéerna dykt upp snabbare än hon hinner skriva ner dem. Nu ägnar hon all sin tid åt olika projekt som författare, förläggare och bokmässa-arrangör och trivs hur bra som helst med den massiva utmaningen.

Vad är det roligaste du råkat ut för som författare och förläggare?
– Det är så mycket som är fantastiskt roligt med att vara författare och förläggare! Jag har en hel uppsjö av roligaste-händelser i samband med de samtal som spårat ur och blivit så mycket mer än bara säljprat med mässbesökare runtom i landet.

Och det är lika roligt som författare som förläggare när läsare hör av sig och berättar vad de tyckte om boken. Den största skillnaden i allt roligt man får vara med om är egentligen att som författare får man vara i processen från början: redan i ögonblicket idén kommer till den färdiga historien.

Hur ser din skrivprocess ut?
– Idéerna kan dyka upp när och hur som helst. Ibland är det något som hänt eller bara en tanke eller ett ord. Sedan spinner det vidare, som av sig självt, och blir en scen eller en person som vill berätta sin historia.

Mycket av skrivprocessen handlar sedan om att tänka, på vilka som ingår i historien, hur de interagerar, vad som händer dem och så vidare. Jag håller alltid historien i huvudet även om jag ibland kommer på saker som skrivs ner på lappar. Tanken är förstås att plocka fram dem senare men när det är dags är de oftast försvunna.

Själva skrivandet gör jag i kronologisk ordning. Jag arbetar vanligtvis ganska långsamt eftersom jag vill göra färdigt från början. När det väl är klart vet jag att det kommer att krävas flera redigeringsrundor till, men det är lättare att jobba vidare när jag kan koncentrera mig på fördjupandet av karaktärer och händelser i stället för att först behöva fundera på vad det egentligen står.

Förr eller senare kommer jag till en punkt när jag är klar på riktigt, och då skickas manuset vidare för genomläsning och sättning. Därefter läser jag igenom en gång till och gör upp listor på saker som behöver åtgärdas. När det är klart går boken till provtryck och när den har kommit tillbaka går vi igenom texten ytterligare en gång. Först därefter går den slutgiltiga beställningen iväg. Den kroniska stavfelsångesten sätter in på riktigt i samma stund den färdiga bokleveransen når dörren.

Vad kan du berätta om din senaste bok?
– Min allra senaste bok ligger hos tryckeriet just nu. Det är en bilderbok som vänder sig till barn i åldern 1-3 år och heter ”Sötsugen”. Den handlar om kaninen Sötnos och ett omättligt sötsug.

Handlingen bygger på en sann historia. Det var när jag vände och vred på den som jag kom fram till att det borde gå att göra en liten kort bok om det som hänt. En kväll skissade jag upp bilderna och blev jag sittande tills alla bilder var klara. Det var så kul! Originalen har sedan bearbetats med 3D-effekter av Andra Världars egen illustratör.

Det svåra med att göra böcker för barn som är så små är att bildspråket måste förmedla sagan minst lika tydligt som talspråket gör. Handlingen får inte vara för komplicerad. Samtidigt har vi en väldigt stark tradition av att sagor gärna ska förmedla något matnyttigt till sin unga publik och att avsluta berättelsen med någon form av sens moral. Den utmaningen gör det så himla roligt! Berättarstilen blir helt olik den jag använder i vanliga fall.

Hur kommer det sig att du ger ut på eget förlag?
– Det var kanske inte planerat från första gången jag tryckte ner en tangent och tänkte att ”nu ska jag skriva en bok!”. Däremot bestämde jag mig för att ge ut min debutroman själv eftersom jag inte ville vänta på en utdragen förlagsprocess utan önskade få ett avslut. Då var jag i ett skede av livet när print on demand passade mig.

När jag sedan var klar med nästa bok hade jag redan dragit igång bokmässan och valde att väva in förlaget som en del i den verksamheten. Det gick hand i hand med projektet att sammanställa en steampunk-antologi efter svenska förhållanden som ett sätt att lyfta fram våra inhemska fantastikförfattare.

Vilka är för- och nackdelarna med att ha ett eget förlag?
– Eftersom jag styr min egen tid och ägnar mig åt att förverkliga mina drömmar trivs jag för det allra mesta med det jag gör. Jag har kontroll över slutprodukten och vägen dit. Dessutom får jag full insyn i ekonomin och kan styra upp min egen marknadsföring.

Nackdelen kan vara att jag aldrig är helt ledig eftersom arbete och fritid flyter ihop till ett enda 24/7-pass.

Hur jobbar du med försäljningen av dina böcker?
– Eftersom jag inte bara har bokförsäljningen att ägna mig åt utan är i uppbyggnadsfasen av en minst sagt ambitiös och mångsidig verksamhet är det störst fokus på synlighet som gäller. Jag försöker vara med i så många olika sammanhang som möjligt och prata med likasinnade nördar för att bygga upp igenkänning kring Andra Världars namn. Bokförsäljningen är ett trevligt och viktigt inslag – men det är inte det primära just nu.

Vad är det tuffaste du råkat ut för som författare och förläggare och hur tog du dig förbi det?
– Det tuffaste jag råkar ut för som förläggare är att hantera de manus som skickas in till förlaget. Jag vet själv hur det är att sitta i andra änden och gör därför mitt bästa för att förvalta den dröm manusdokumenten symboliserar. Tyvärr hinner jag inte läsa hela texter och ofta kan jag inte svara så snabbt jag önskar. Däremot försöker jag att alltid ge återkoppling på det jag har läst, som ett slags tack för förtroendet. Så långt det är möjligt anstränger jag mig att vara rak, ärlig och framförallt konstruktiv.

Som författare är egentligen det tuffaste att slita sig från sina karaktärer och deras historia. Jag avskyr att inse att jag närmar mig slutet på en berättelse eftersom den slutar att vara min när redigeringen tar vid. Självklart vill jag att mina böcker ska få komma ut i världen, men om skapartiden är som en förälskelse och redigeringen är den fördjupade relationen så är den färdiga boken som att möta ett ex som bara är en vän.

Vad skriver du på just nu?
– Just nu håller jag på med Den sjuka sagan, del två av fyra i en serie jag kallar Den där sagan. Det är inte mycket jag vill säga om handlingen i dagsläget eftersom historien är under bearbetning och jag har ännu inte själv insett vidden av den. Men jag kan tala om att det är urban fantasy och att handlingen utspelar sig i Hultsfred under veckan fram till andra advent och att den kommer att ges ut till nästa höst. Huvudpersonerna är syskonen Hektor och Adora som dras in i ett nytt äventyr tillsammans med ungefär samma personer som var med i första boken, Den El-ändiga sagan.

Vilka tre böcker vill du rekommendera till barnet, den unga tonåringen och den äldre tonåringen?
– Jag har valt tre böcker som visserligen inte fanns när jag själv var i dessa åldrar, men som jag tror att jag skulle ha tyckt om. Dessutom är det extra roligt att få tipsa om de böcker som inte alltid dyker upp på listor över boktips.

Till barnet skulle jag rekommendera Den musikaliska musen Ebba skriven av Birgitta Fernström och illustrerad av Ingegerd Härgestam. Det är en söt saga om Ebba som medan hon utforskar musikens värld lär sig att tro på sig själv.

Till den unga tonåringen rekommenderar jag I nattens mörker av Nathalie Sjögren. Det är en klassisk skräckhistoria om faran som lurar i skogens mörka djup. Unga kvinnor försvinner från byn och ingen tycks kunna göra något för att hindra dem. Evelina är den enda som aldrig trott på berättelserna om Serandos makt, men tänk om det är sant?

För den äldre tonåringen är Benjamin,  skriven av Jakkin Wiss och Toby Johansson med illustrationer av Ann Bergström, ett måste. Det är en urban fantasy-komedi som utspelar sig i Norrköping där spårvagnschauffören Benjamin en mörk och dimmig natt kör på Döden. Och har ihjäl honom. Det blir upp till Benjamin att ställa allt till rätta och läsaren får följa med på en dödsföraktande skrattfest.

Anna Vintersvärd

Anna Vintersvärd

Namn: Anna Vintersvärd
Webbadress: www.andravarldar.se
Senaste utgivna bok: Den el-ändiga sagan  är en urban science fiction/fantasy som utspelar sig i Hultsfred. Den handlar om syskonen Hektor och Adora som blir indragna i mysteriet med att strömmen försvinner. Ingen kan förklara varför men det verkar som att den blir uppäten av någonting. Frågan är om det går att stoppa eller om strömmen är borta för alltid! Boken kan för tillfället bara köpas på www.andravarldar.se