Annika Bengtsson började skriva sagor när hon var fem, fortsatte med deckare vid åtta och landade i sin första roman när hon var fjorton. I dag har  Annika sex publicerade verk bakom sig.

Efter att ha gett ut ett par böcker på Ord & Visor bestämde sig Annika för att gå vidare. Hon tog kontakt med ett förlag som hon verkligen ville jobba tillsammans med. Tyvärr svarade de med ett refuseringsbrev. Det var då Annika bestämde sig för att aldrig utsätta sig för en refusering igen och startade Grim förlag. Här svarar Annika på några frågor kring att starta och driva ett eget förlag, vilket kan bli ett vanligare alternativ för författare i framtiden.

Vad står Grim för?
– Bokförlaget Grim startade 2011, men namnet och logon hade funnits långt tidigare. Grim står för Gris i motvind och var det skämtsamma namnet på ett förlag som ett litet kompisgäng hade tänkt starta. Där skulle vi ge ut en deckare som vi inte trodde att någon annan ville ge ut. Tyvärr skrev vi aldrig klart deckaren, men när jag bestämde mig för att starta eget förlag var namnet givet, i synnerhet eftersom jag insåg att jag kunde förkorta namnet till mer seriösa Grim.

Den lilla grisen har hängt med mig nästan hela livet. Det ska föreställa en gris i motvind, men antagligen är det ingen annan än jag själv som ser det. Bilden är inspirerad av Nalle Puh-böckerna och en illustration av E H Shepard av Nasse som är ute i ett förfärligt blåsväder. Han strävar framåt i motvinden, och det är precis så jag även ser mitt eget förläggande. Det är väldigt ofta motvind, men jag ger inte upp.

Vilka är fördelarna med att ha ett eget förlag?
– Det jag uppskattar allra mest med att ha eget förlag är att jag har full kontroll över nästan alla delar av produktionen. Jag bestämmer om, när och hur en bok ska publiceras, jag gör själv inlaga och kan därmed påverka valet av typsnitt, marginaler och så vidare, jag slipper vänta i ett halvår eller ett år på att se försäljningssiffror. Jag tycker om de olika delarna av processen och gillar att få vara del av den.

Tidvis är det ganska mycket jobb med förlaget. Det gäller framför allt när sättningen av boken och korrekturläsningen ska göras. Sedan är det massor av saker som ska göras när boken är klar och har kommit från tryckeriet. Det ska skickas böcker till Bokrondellen, där titeln också ska registreras, det ska skickas böcker till BTJ, Adlibris, eventuellt till tidningar och bokbloggar i PR-syfte. Jag har aldrig riktigt räknat på hur många timmar det blir, men jag är medveten om att det inte skulle bli någon fet timlön av det. För att försöka få in ytterligare pengar så att jag kan driva förlaget vidare åtar jag mig även att göra inlagor, läsa korrektur och göra konvertering till e-böcker för andra.

Vilka nackdelar ser du med att ge ut böcker på ett eget förlag?
– Det värsta – eller det svåraste – med eget förlag är att nå ut. Jag är ingen bra marknadsförare och en ännu sämre säljare. Nu, när jag jobbar heltid med förlaget vid sidan av mitt eget författarskap, är det sådant som jag måste bli bättre på. Tidigare läste och recenserade BTJ i stort sett alla utgivna böcker. Därmed hade böckerna en chans att komma med i listan som biblioteken gör sitt urval från, men nu är det inte alls självklart längre. Annars är biblioteken ofta de små förlagens bästa vän. Om många bibliotek köper in kan det bli ganska stora volymer.

Hur ser du på Grim förlags framtid?
– Anna-Maria Schyman, en författarkollega, ville ge ut sin debutroman Skönt förvirrad kvinna som e-bok. Jag erbjöd mig att hjälpa henne eftersom jag tycker att e-böcker är ett bra sätt att sprida litteratur som dessutom kräver en liten ekonomisk insats. Det föll sig naturligt att boken kom ut på Grim förlag. Strax därpå erbjöd jag en annan kollega, Joanna Björkqvist, att ge ut Närmare dig, en omarbetad version av hennes debutroman Nära dig på Grim. Även i Joannas fall handlade det från början om en e-bok. Men vi kände båda två att en pappersbok trots allt är något alldeles extra, så det blev en liten upplaga utgiven som storpocket också.

Det är ett stort ansvar att ge ut någon annans böcker, därför kändes det bra att börja med att ge ut böcker av författare som redan gett ut på egen hand. Grim förlag har inte för avsikt att bli ett stort förlag, eller ens ett medelstort. Men långsamt och försiktigt kommer jag, tillsammans med Joanna som är en utmärkt lektör och redaktör och som ska hjälpa mig att ta förlaget vidare, att ta in en och annan författare när vi hittar texterna som berör och passar förlaget.

Vilka är dina 5 bästa tips för att bli utgiven?
– Det är oerhört svårt att bli utgiven på ett etablerat förlag, vilket man ska vara medveten om när man skickar in sitt manus. För att öka möjligheterna finns det några saker att tänka på:
1. Presentera ett väl genomarbetat manus. Låt helst någon lektörsläsa det innan det skickas in.
2. Skicka manuset till flera förlag samtidigt och uppge det i följebrevet.
3. De flesta förlag vill ha manus i pappersform. Respektera det, och läs noga på förlagets webbsida hur de vill ha manuset och vilka genren de är intresserade av.
4. Tålamod är en egenskap som alla författare har nytta av. Ofta tar det lång tid att få svar och ofta blir svaret ett nej. Då gäller det att inte ge upp utan ha tålamod att skriva om och kämpa vidare. Min roman Kråkprinsessan tog tjugo år att skriva, och det blev åtskilliga versioner och åtskilliga refuseringar innan jag fick napp. Ändå tvekade jag aldrig om att romanen skulle komma ut.
5. Följebrevet är ett kapitel för sig. En del förlag anser att följebrevet är väldigt viktigt medan andra helst inte vill ha mer än bokens titel och författarens kontaktuppgifter. Försök ta reda på vilket och anpassa brevet efter det.

Om man hellre vill ge ut på eget förlag: vad bör man tänka på?
– Mitt bästa tips för den som vill starta ett förlag är att läsa Joanna Björkqvists och Kristina Svenssons handbok Förverkliga din bokdröm. I den delar de och massor av andra författare med sig av sina erfarenheter.

När jag startade Grim förlag hade jag redan registrerat enskild firma. Det är en enkel företagsform som fungerar utmärkt, men det finns naturligtvis andra varianter. Kolla med Skatteverket, eller sök information på internet. Jag slöt avtal med Adlibris, vilket innebär att de håller ett litet lager och snabbt kan skicka beställda böcker till kunder. Jag blev även fakturakund hos Posten, men DHL är ett annat alternativ när det gäller distribution. Förlagssystem och Elib är andra parter som jag slutit avtal med. Förlagssystem håller, precis som Adlibris, ett litet lager och skickar beställda böcker till både nätbokhandel och fysisk bokhandel.

Det kostar inget att ha avtal med Adlibris och Förlagssystem, men båda vill ha 20 procents rabatt på f-priset (det pris som handeln betalar förlaget för böckerna innan de lägger på sin marginal). Elib är distributör för e-böcker. Jag hyr ett litet utrymme i ett lagerhotell för att slippa ha en massa boklådor hemma. Det kostar några hundralappar i månaden och det tycker jag att det är värt.

Vad tror du kommer att hända med boken som vi tänker på den i dag?
– När e-boken slagit igenom kommer den att erbjuda mycket mer än bara text i digital form. Det kommer att bli vanligare med böcker som appar, och i dessa kan erbjudas massor av extramaterial i form av länkar till webbsidor, bilder, ljud, filmsekvenser, ljudspår och så vidare. Som författare (och förläggare) bör man försöka tänka lite bredare. Hur kan man skapa mervärde för läsaren? Det är naturligtvis enklare att tänka interaktivt med barnböcker och faktaböcker, men i min senaste roman Mellan raderna som delvis utspelar sig i Cornwall, skulle man kunna tänka sig att länka till bilder och texter om området som beskrivs i boken. Fantasin kommer att sättas på ännu större prov i framtiden.

Hur ser du på bokbranschens framtid?
– Jag tror att vi kommer att ha kvar pappersböckerna länge än. Det verkar som om vi svenskar älskar våra pocketböcker, och så länge vi gör det har inte e-boken en ärlig chans att slå igenom. Men förr eller senare kommer vi att börja läsa digitalt. Då tror jag att pappersboken blir en mer exklusiv produkt som kanske trycks upp i en liten inbunden upplaga för den som vill kunna visa upp boken i sin bokhylla. Kanske är det en generationsfråga det här med att läsa på platta eller i mobilen, och därför får vi helt enkelt vänta in framtiden. Jag hoppas och tror att läsintresset bland människor kommer att finnas kvar. Konkurrensen av bloggar, facebook, twitter och andra korta snabba kanaler är tuff, och många orkar helt enkelt inte läsa en längre text. Men det kommer att ändra sig så att vi hittar tillbaka till böckerna igen.

Hur får du ut böckerna till läsarna?
– Att nå ut med sina böcker är det svåraste i hela processen. Jag har gett ut flera romaner och hoppas att de ska få spridning genom att människor läser och rekommenderar dem. Tålamod är nödvändigt liksom en viss framfusighet om man vill sälja in böckerna till bokhandeln. Det är relativt lätt att få den lokala bokhandeln att ta in böcker på kommission – vilket innebär att de inte betalar förrän de har sålt boken – men att nå de centrala kedjorna är näst intill omöjligt som en liten aktör. Då gäller det att lasta böcker i bilen och åka runt. Eller mejla erbjudanden till bokhandlarna och hoppas att mejlen inte försvinner bland alla andra.

Bloggar och facebook är andra ställen att marknadsföra böcker. Och bibliotek. Man kan också försöka sig på att sälja böcker på marknader och mässor. Bokmässan i Göteborg är kanske inte världens bästa försäljningsställe, men det är en bra plats att träffa läsare och visa upp sina böcker.

Vad skriver du själv på just nu?
– Just nu skriver jag på en ny roman och jag fick idén till den från en flera år gammal dröm som jag inte lyckats glömma. Drömmen är väldigt märklig och innehåller drag av övernaturlighet, men eftersom jag gärna vill ha rationella förklaringar till saker och ting har jag länge känt mig osäker på hur jag skulle skriva romanen. Jag har samlat material från tidningsartiklar och grävt djupt i min egen fantasi och nu är jag redo att försöka. Kanske kommer inslagen från drömmen inte alls med när boken väl är klar, men det var den som satte igång hela processen.

Jag planerar att skriva råmanuset klart på två och en halv månad, så under den tiden ska jag försöka rensa bort så mycket annat jobb som möjligt. Själva redigeringen är lättare att jobba med vid sidan av andra arbetsuppgifter, så om planen håller ska boken var klar för utgivning i slutet av 2014.

Vilket bok av en annan författare var den senaste som du läste?
– Jag recenserar en del böcker för bland annat Hallandsposten. Den senaste jag läste och skrev om var Fred Vargas Spökryttarna från Ordebec, och den var så bra att jag blev tvungen att ta en paus. Nu har jag precis börjat läsa en roman som kommer ut i början av 2014, Manne Fagerlinds Mina drömmars land. Den handlar om en IT-miljonär och en papperslös flykting och hur deras liv korsar och kolliderar med varandra. Jag har inte hunnit så långt men den verkar lovande. Fast något betyg är jag inte beredd att ge den än. När det gäller Fred Vargas bok får den fem guldstjärnor.

Annika Bengtsson på Grim Förlag

Annika Bengtsson på Grim Förlag